تا چه میزان باید علوم اسلامی را فرا گرفت ؟

با عرض سلام
هر فرد تا چه حدی موظف است از علوم دینی بداند و بعد از آن وارد عرصه فعالیت های اجتماعی بشود؟ مثلا آیا لازم است همه افراد تاحدی دروس حوزوی را فراگرفته باشند؟ انسان چقدر بداند کافیست؟ می دانم علم را حدی نیست ولی آیا اگر کسی دروس حوزوی نخوانده باشد یک فرد مسلمان قابل قبول است؟
اسلام از مسلمانان چه می خواهد؟ می خواهد کار اصلی همه مسلمانان فراگیری علوم دینی باشد؟ بنده دانشجویی هستم که مدتی است این سوالات ذهنم را مشغول ساخته است، لازم می دانم از سوالات متعدد و طولانی خودم عذرخواهی کنم و از زحمات و تلاش های شما تشکر می کنم.
خداوند به شما جزای خیر بدهد.
 

علیکم السلام
 بدون تردید چنان که از آیه 122 سوره توبه (آیه نفر) بدست می آید تفقه در دین یعنی رسیدن به مقام فهم دین کوچ و سالیانی رنج و تعب می خواهد که بر اساس آن حوزه های علمیه شکل گرفته است . چنان که در پانزده سده گذشته همین اتفاق افتاده است .
گستردگی و عمق دانش های دینی چنان است که با وجود صرف همه عمر ، تنها بخشی از اسرار علوم اسلامی آشکار می گردد . بنا بر این اگر قرار باشد از همه مردم خواسته شود که به حوزه ها بیاینند و علوم اسلامی را کسب کنند ، کار و زندگی آنان تعطیل خواهد شد .
از این رو گفته می شود که تحصیل در زمینه علوم اسلامی واجب کفایی است .
با این حال اسلام توصیه می کند که هر مسلمانی لازم است از امهات مسایل اعتقادی ، اخلاقی و فقهی آگاهی داشته باشد .
این مساله را می توان با طب و پزشکی مقایسه کرد که از سویی نمی توان از همه مردم خواست که پزشکی بخوانند و صاحب نظر شوند . از سویی دیگر به همه مردم توصیه می شود که اصول اصلی و اولیه طب و بهداشت را بدانند .

موفق باشید
موسسه معارف وحی و خرد

1389/9/24